KASSEN VAN WONINGEN
Inzending voor de ideeënprijsvraag De Top van Bischoff, bekroond met de 2e prijs.

In dienst van: Hootsmans Architectuurbureau
Ontwerpteam: Rob Hootsmans, Mo Smit, Donna van Milligen Bielke, Eric van Noord, Casper Le Fèvre, Jolein Haeck, Jonathan Hibma, Francisco Tebar Zafrilla, Araceli Cuenca Gomez.
Credits: Lidwine Spoormans, Esther Klausen
november 2010

Ontwerp van woningen bovenop het bestaande Bischoff-gebouw aan het Hengelose marktplein. De energiezuinige woningen bevinden zich binnen een overkoepelende kasachtige structuur. De kas biedt naast woningen ook ruimte aan een publieke stadstuin. De kas wordt door middel van een nieuwe entree direct vanaf de Markt voor het publiek en de bewoners ontsloten. De domotisch aan te sturen kas vormt zowel een zomer- als winterjas voor het nieuwe dakprogramma. Stedelijk tuinieren wordt het hele jaar door mogelijk gemaakt, zowel in de eigen daktuin als in de collectieve groene zones binnen de stadskas. Hier woont men midden in de stad én midden in het groen.

Onder leiding van voorzitter Frits van Dongen (Architecten CIE) oordeelde de jury op 15 april 2011 over het ontwerp: Lumineus idee op deze plek, sterke entree naar groene tuin, er is een relatie aangebracht tot het plein. Voegt ogenschijnlijk geen bouwmassa toe aan gebouw, subtiele kas. Voor meer informatie: De Top van Bischoff